kleine versie handpompNaar startpagina

Voorbeelden

Meer over water

Links

Weer werkzaam (juni 2013)
kleine versie handpomp

Enkele voorbeelden


Binnenpret

Op de binnenpret in Amsterdam staat een grondwaterpomp. Er kwam in eerste instantie stinkend zwart water uit, maar na even doorpompen werd het beter.

het eerste water en het wordt al schoner


 Diverse voorbeelden
Hieronder enkele voorbeelden, onder ander in een prive-tuin, een pomp in een toekomstige collectieve eko-tuin en eentje op 'SWOMP 4 te Amsterdam. Deze laatste pomp was uitgeleend aan de landkrakers. Wisten wij veel dat ze zich vlak na plaatsing onafhankelijk zouden verklaren van de staat der nederlanden. Het was dus nog maar de vraag of we de pomp in het nieuwe buitenland konden ophalen. Helaas werden we gebeld dat de capitulatie aanstaande was en gelukkig hebben we de pomp weer elders kunnen onderbrengen
De swompers zijn nogal druk bezig met 'transitiesteden'(in hun angloglotte wereld transition towns), het principe dat steden duurzame entiteiten moeten gaan worden als voorbereiding op een tijd zonder fossiele krachtbronnen. Voor wie de pomp in werking wil zien op TV kijke naar naar Vroege vogels. Krakers als Vroege Vogels? Echt waar!
en klaar
Mislukt het ook wel eens?

In principe niet, als u in een normale tuin een pomp wil laten slaan.  Toch hebben we tot nu toe één keer de pijp aan Maarten gegeven: pogingen om in de geveltuin van het Wijkcentrum Ceintuur te slaan stuitten op de fundering. We waren hiervoor al gewaarschuwd door de bouwkundige bewonersondersteuner, maar wij zijn zo mogelijk nog eigenwijzer dan hij. 
De geveltuin is net te smal en de fundering verbreed zich onder de grond. Vlak buiten de geveltuin, ofwel op de openbare weg (...),
 is het een kabelsalade met de smaken oranje, groen en nog wat onbestemd spul. Het leek ons raadzaam daar niet doorheen te boren of te heien.Nog verderop op straat wilden we zeker weten wat we zouden doorheien. Dit leverde voor voorbijgangers hilarische taferelen op. Uiteraard berekenen wij niets indien de pomp geen water geeft.
wijs advies van Hassan
Ook spelen we wel eens vals. In de polders net buiten Amsterdam kan het lastig zijn een fatsoenlijke pomp te slaan omdat de grond dusdanige slappe smurrie is dat er geen water uit te pompen valt. De kleiige blubber versmeert de filterbuis, het ramfilter. Maar in dat soort polders is de vaart of sloot meestal zeer nabij en kan er gesmokkeld worden door een slang onder de grond in de sloot te laten komen. Uiteraard doen we dit alleen in overleg. Voor een voorbeeld van een 'vals spel pomp', kijk bij het gemaalgebouwtje in het Sarphatipark bij de plantenruilcentrale. Ook dat park is aangelegd op een uitermate zompige ondergrond. Voor de veganisten en vegetariers onder ons: het water uit de pomp in het Sarphatipark is dit niet, want deze pomp heeft nog een ouderwets leertje.

tuinpomp groen gemaal  Sarphatipark onder NAP

Met de pomp wordt het water door de slang uit de achtergelegen vijver gehaald. 
pompslang


Naar startpagina


kleine versie handpompkleine versie handpomp